آموزش توالت رفتن در کودکان اتیسم
یکی از مهمترین مهارت هایی که کودکان اتیسم لازم است در برنامه های آموزشی خود آن را یاد بگیرند، آموزش توالت رفتن و مهارت خودیاری است این مهارت کمک شایانی برای استقلال کودک محسوب می شود. عموماً بیشترین مشکل افراد اوتیسم، آموزش توالت رفتن است. بسیاری از روش هایی که برای آموزش توالت به کودکان اوتیسم استفاده می شود، مناسب این کودکان نیست و روند آموزش را در این کودکان کند می کند. بنابراین آموزش توالت رفتن برای کودک با نیازهای خاص چالش برانگیزتر از کودکان دیگراست. کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم به دلیل وابستگی به روتین هایشان تمایلی به تغییر ندارند این روند دشوارتر هم خواهد شد. گرفتن از پوشک و رفتن به توالت ممکن است روند بسیار دشواری باشد.
آمــوزش توالــت رفتــن در کــودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم یکی از بزرگترین مشکلات و چالش ها برای خانواده ها می باشد دلایل زیــادی وجـود دارد کـه چـرا آموزش توالت رفتن به این کودکان سخت و مهم است و بسـیاری از ایـن کـودکان کنتـرل ادرار و مدفـوع را خیلـی دیرتـر از کـودکان دیگـر مـی آموزنـد. دانسـتن ایـن مشکلات بـه شـما کمـک مـی نمایـد کـه راه هـای متفاوتـی را بـرای کودک در نظر بگیرید.
علامت هایی وجود دارد که چه زمانی باید آموزش توالت رفتن را آغاز کنید:
کودک بتواند مواردی که از او می خواهید را دنبال کنـد ماننـد: نشستن روی صندلـی، یـا بتواند شـلوار خـود را بالا و پایین بکشد.
حرکات روده ای منظم داشته باشد.
مشکلات پزشکی نظیر یبوست یا مشکل در دفع نداشته باشد.
به اندازه کافی کنترل مثانه داشته باشد.
اگر کودک مشکلات حسی در قسمت مثانه و روده داشته باشد کودک نیاز به استفاده از دستشویی را تا زمانی که نیاز ضروری به توالت رفتن داشته باشد را درک نمی کند و در موارد بسیاری کودک حس می کند که نیازی به دستشویی رفتن ندارد. برای این کودکان آمادگی برای توالت رفتن کار بسیار دشواری می باشد.
برای این که کودک به یکپارچگی حسی برسد نیاز است که از آموزش های حسی استفاده کنید تا کودک مهارت های لازم را کسب کند.
روند آموزش به چه صورت است:
زمان های مشخص برای کودک در نظر بگیرید و کودک را طبق زمان های تعیین شده به دستشویی ببرید.
کودک را برای نشستن تشویق کنید.
زمانی را برای نشستن بر روی توالت تعیین کنید(مثلا ۳ الی ۵ دقیقه).
برایش توضیح دهید که از او چه می خواهید می توانید برای روند بهتر آموزش، از کارت های تصویری استفاده کنید.
چنانچه مواردی که از او خواستید انجام داد او را تشویق کنید. برای این کار می توانید از مشوق های کلامی، استیکرهای تشویقی و یا از مشوق های خوراکی استفاده کنید.
اغلب از طریق آموزش دیداری می توان آموزش را تسهیل کرد. همچنین میتوانید از برنامههای تصویری استفاده کنید و مراحل دستشویی رفتن را به صورت تصویری حین آموزش، به کودک نشان دهید.
از داستانهای اجتماعی میتوانید برای کاهش چالش هایی که کودک در روند آموزش دیدن با آن مواجه می شود استفاده کرد. برای روند بهتر آموزش از رفتار درمانگر و کار درمانگر کمک بگیرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در ارتباط با آموزش توالت رفتن کودکان طیف اتیسم به لینک زیر مراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید