مشکلات رفتاری و کلیشه ها
با شیوع اختلالات طیف اتیسم روز به روز نگرانی های والدین این کودکان زیادتر می شود. نشانه ها و مشکلات رفتاری این کودکان با یکدیگر متفاوت است برای همین نیازمند آموزش مداوم و اصولی هستند.
موردی که خیلی بیشتر خانواده ها را نگران می کند بحث کلیشه ها و مشکلات رفتاری در کودک و نوجوان اتیسم است خیلی از خانواده ها از این شکایت می کنند که مشکلات رفتاری فرزندانشان آن قدر زیاد و مشکل آفرین است بنابرین ترجیح می دهند به مهمانی، پارک و جمع های خانوادگی نروند.
از این رو دغدغه ی اصلی والدین کلیشع ها و مشکلات رفتاری است بدین منظور آموزش اصولی برای کاهش مشکلات رفتاری امری واجب است.
علت های مختلفی در ایجاد مشکلات رفتاری دخیل است دانستن این موارد در کاهش مشکلات رفتاری موثر است.
مشکلات رفتاری به اشکال متفاوتی خودش را نشان می دهد و به طور کلی در دو طبقه تقسیم بندی می شود:
مشکلات رفتاری درونی اینگونه مشکلات از درون فرد حس می شود و بیشتر عوامل خلقی تاثیر گذار است از جمله این رفتار ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انزوا و گوشه گیری
کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس
افسردگی
مشکلات رفتاری بیرونی اینگونه رفتار ها نمود بیرونی دارند و منجر به آزار اطرافیان می شود از جمله این رفتارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پرخاشگری
خودزنی
بیش فعالی
آسیب زدن به خود و دیگران
یکی از مهمترین دلایل مشکلات رفتاری در کودکان دارای اتیسم، مشکلات حسی و مسائل مربوط به آن است که معمولا اضطراب زیادی برای این کودکان ایجاد میکنند. در واقع کودک ممکن است از کم حسی یا بیش حسی رنج ببرد که البته هرکدام مشکلات خاص خودش را دارد.
کودک اتیسمی که دچار کم حسی است معمولا ورودیهای حسی را از حواس پنجگانهاش به خوبی دریافت نمیکند و به همین دلیل کودک اتیسم ممکن است دچار اضطراب شدید و سایر مشکلات رفتاری شود. همچنین یک کودک دارای اتیسم که از بیش حسی رنج میبرد ممکن است این ورودیها را بیش از حد معمول دریافت کند و به همین دلیل نسبت به بعضی از موارد حساسیت نشان دهد، از مسواک زدن بدش بیاید، نسبت به کوچکترین صداها حساسیت نشان دهد.
یکی دیگر از دلایل مهم مشکلات رفتاری در کودکان اتیسم، مشکلات این کودکان در برقراری تعاملات اجتماعی است. در واقع یک کودک دارای طیف اتیسم تمایلی به برقراری ارتباط با دنیای اطراف خود ندارد ارتباط با دنیای پیرامون می تواند منجر به مشکلات رفتاری شود.
همچنین این کودکان در برقراری تماس چشمی دچار ضعفهای فراوانی هستند، توجه به اسمشان ضعیف است و در فهم احساسات و درک دیگران نقص دارند و به طبع آن در برقراری ارتباط به مشکل میخورند. بنابراین این مساله میتواند عوارض و مشکلات رفتاری بیشماری را برای یک کودک اتیستیک به همراه داشته باشد.
در دنیای امروز میتوان مسائل و دغدغهها را با آموزش های علمی و درست به خوبی حل و فصل کرد، مشکلات رفتاری یک کودک دارای اتیسم نیز از طریق همین مسیر قابل حل است. کاردرمانی، بازی درمانی راهکارهای مناسبی است که در کاهش اضطرابهای ناشی از مشکلات رفتاری در کودک موثر است. همانطور که گفته شد یکی از مواردی که مشکلات رفتاری زیادی را برای یک کودک اتیسم به بار میآورد، مشکلات حسی است که برای حل این مشکل در کودکان اتیسم میتوان از کاردرمانی و خدمات آن استفاده کرد.
علاوه بر این ها کلاس های گفتار درمانی میتواند کودک دارای اتیسم را از نظر گفتار، زبان و ارتباط ارتقا دهد و در کاهش مشکلات ارتباطی و رفتاری موثر باشد. و همچنین خانوادهها نیز میتوانند از نظرات روانشناس یا هر مشاور دیگری که در زمینه اتیسم و مسائل مربوط به آن تخصص دارد، بهره بجویند و مسیر را با آرامش بیشتری طی نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید